lördag 14 december 2013

Lördags ridning

Helgen började tidigt, 08:00 tog C en tur med Berenice i ca 1,5 timme. Blev mycket jobb med övergång tölt -> trav och vice versa. Efter det blev det en runda med vår Islandshäst Heljar och Gaucho. En mysig runda i det dystra vädret. 

Det som är en stor skillnad från Pason och övriga hästar är att man behöver oftast inte träna tölten eftersom den alltid finns där till 100% sen födslen. Däremot är det traven man ofta måste jobba med. Vissa av hästarna visar ingen trav överhuvudtaget, vi brukar säga att det finns tre olika typer av Paso Peruano. Den första är den moderna "sport typen" från Tyskland. Ett avelsprogram där man vill få fram traven eftersom man i Peru endast vill att dom bara ska tölta. Den sportiga typen är oftast högre i mankhöjd (runt 1,50) och har då även lätt för traven förutom sin mjuka fina tölt som kvarstår.

Sedan är det då de andra två typerna som vi kallar den "gamla" typen. Här kan man jämföra med islandshästen som i grunden är den grova bastanta hästen medan den har förfinats och idag förekommer det många islandshästar av sportmodell. 

Den gamla typen av paso peruano är då de som endast töltar och kan oftast då göra det i snabbare tempo också. Vi tror då att den gamla typen finns i två veriationer, den höga (oftast över 1,50) lite grövre Paso peruano med mycket frambens briljadering (termino) och den mindre typen är mindre i mankhöjd (runt 1,40-1,45) men har liksom de högre modellen mycket lätt för sin tölt. Jämför man få med våra egna hästar så är Gaucho av den sportiga typen från Tyskland eftersom han har lätt för trav, liksom Berenice medan Lilly och Bella är av den gamla typen, Lilly är den högre med mycket frambens aktion och Bella av den mindre typen (hon är ca 1,43-1,45) och är en riktig töltmoppe!

Berenice innan sin ridtur,
Gaucho och Heljar 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar